2014. május 25., vasárnap

Lelkileg erős ember: te az vagy?

Tavaly ősszel jelent meg egy érdekes, a lelkileg erős emberek alapvető tulajdonságait összefoglaló cikk az interneten, melyet az amerikai Amy Morin jegyez. A hölgy kórházi szociális munkás és író az adatlapja szerint, a cikk eredeti, angol verzióját itt találjátok. Érdemes inkább azt olvasni, ha tehetitek, mert a fordítás mindig torzít valamennyit a szerző gondolatain. (Főleg ha - mint a mostani - eléggé elnagyoltra sikerült, bocsánat érte.) 
Mindenesetre a cím így szól: 13 dolog, amit a lelkileg erős ember elkerül...
Az írás nem minden pontjával értek egyet, ezért is teszem közzé a blogon, hátha együtt kiokoskodunk valamit, és hozzáadunk valamit. Ha írtok véleményt, hozzászólást, nagyon jó lesz, mert az utóbbi időben nem posztoltam semmit (megvolt ennek is az oka: a világ másik felére költöztem egy időre, és az első hetek az alkalmazkodással teltek.) 
Az is fontos szempont szerintem, hogy a mentálisan erős ember minden kultúrában mást és mást jelent. Nekem ez a cikk nagyon amerikai, és az érzékenyebbre sikerült magyar lelkemmel nem minden emészthető benne. (Mondom ezt úgy, hogy ebben az ázsiai országban, ahol élek, már sokadszor mondják nekem és nem csak az itt élők, milyen erős vagyok...)
Míg egy amerikait az önérvényesítés, a kifelé sugárzott magabiztosság és a saját célok és tervek megvalósítása motivál elsősorban, és nagy ívben tesz a többi embertársára, az lebeg a szeme előtt, ami NEKI JÓ, egy kelet-európainak még mindig a mélyen megélt érzéseinek sokasága lesz a belső mozgatórugója, és jól is van ez így. Ami engem illet, örülök, hogy oda születtem ahová, mert megélhetem, milyen az, igazán törődni a másikkal, és nem felszínesnek lenni. Meglep, hogy így látom magunkat? Pedig ez most hatványozottan így van, miután legalább nyolc különféle nemzet fiaival s lányaival dolgozom együtt, van hát összehasonlítási alap. (Ugye mondanom sem kell, hogy a kollégák közül a lengyelek lettek a legjobb barátaim? Nagyon hasonló a lelki beállítódásuk, neveltetésük, a történelmi gyökereik a miénkhez, legtöbbször félszavakból is értjük egymást, és a humorunk is közös.)

Lássuk, ki az, aki Amy Morin szerint igazán erős!
1. NEM PAZAROL IDŐT AZ ÖNSAJNÁLATRA
Mentálisan erős embert soha nem fogsz látni a körülményei miatt sajnálkozni, vagy azon a tényen bosszankodni, hogy valaki rosszul bánt vele. Ő már tudja, hogyan vállaljon felelősséget a tetteiért, illetve a lehetséges következményekért. Tisztában van azzal is, hogy az élet nem mindig igazságos. Ha kellemetlen vagy rossz helyzetbe kerül, azt mondja: "Na, jól van." vagy egyszerűen csak: "A következőt!" (gondolom nehézséget)

NEM ÉRTEK EGYET: Az önsajnálat nagy dózisban adagolva VALÓBAN káros, sőt néha kóros. Sok ember szenved tőle, mégsem tesz ellene semmit. Manapság népbetegséggé nőtte ki magát a panaszkodásra való hajlammal együtt. De! Azért néhanapján mindenkinek joga van ahhoz, hogy kicsit sajnálja magát, ha elkámpicsorodik. Ha folyton kíméletlen vagy önmagaddal, tartod magad, és nem engeded meg, hogy erőtlen legyél, akkor a többiek szemében te leszel a bevehetetlen bástya, aki soha nem mutat gyengeséget, így nem is omolhatsz össze soha. Pedig nem létezik olyan ember, akivel ez ne történne meg olykor. Vannak élethelyzetek, amikor a gyengeség az egyedüli túlélési mód.
2. NEM ADJA ÁT AZ IRÁNYÍTÁST 
A mentálisan erős ember nem hagyja, hogy más kontrollálja őt vagy felülkerekedjen rajta, mert tudja, hogy ő irányítja a tetteit és érzelmeit és ő választja meg azt is, hogyan reagál, milyen érzéseket táplál egy adott szituációval kapcsolatban. 

NEM ÉRTEK EGYET: a cselekedeteidet tényleg csak te irányítod, rég rossz, ha mások teszik helyetted, de ez sem ritka (van a világon számos hely, ahol ez a pont nem ennyire egyértelmű, gondolj csak arra, milyen jogai vannak a nőknek az arab világban...) Viszont az érzelmek pont attól érzelmek, hogy nem tudjuk őket irányítani! Maximum elnyomni, elfojtani. Hogyan kényszeríted magad például, hogy ne legyél szerelmes, ha minden sejted egy valakiért bizsereg? Ha gyászolsz, hogyan tudod meggyőzni magad, hogy ne fájjon? Ha bántottak, a félelemnek és szégyennek azonnal megálljt tudsz parancsolni? Sajnos nem. Egészséges lelkületű ember erre nem képes.
3. NEM TART A VÁLTOZÁSTÓL
A mentálisan erős ember nem próbálja meg elkerülni a változásokat, lelkes és nyitott rájuk. A legnagyobb félelmük nem a bizonytalanságból származik, hanem hogy valami ugyanolyan marad. A változás és a bizonytalanság az ilyen embert arra sarkallja, hogy a legjobb teljesítményt nyújtsa.

RÉSZBEN EGYETÉRTEK: kicsit mindannyian félünk a változástól, legyen az munkahelyváltás, válás, új tevékenység, amiben nincs tapasztalatunk. A különbség ott van, hogy vannak emberek, akik a félelmeiket legyűrve is bele fognak vágni az újba egy jobb jövő reményében. Nem tudom, miért kell ennyire rettegni kimondani, hogy mindannyian félünk. Egyik elismert pszichiáterünk mondta, hogy ha nem félsz semmitől, az már az elmebetegség kategóriájába tartozik. És ez nagy valószínűséggel igaz. A félelem már az ősidőkben is az ember túlélését szolgálta.
4. NEM PAZAROL ENERGIÁT OLYAN DOLGOKRA, AMELYEKET NEM TUD MEGVÁLTOZTATNI
Nem hallasz mentálisan erős embert sokat (!) panaszkodni például egy elveszett csomag vagy dugó, legfőképp pedig más emberek viselkedése miatt. Az ilyen ember hamar felismeri, hogy vannak helyzetek, amikor az egyetlen dolog, amit befolyásolni tud, az a hozzáállása.

EGYETÉRTEK: az első kitétel, ami tényleg tetszik. Próbálok ennek szellemében élni, főleg most. Az, hogy teljesen váratlan és ijesztő helyzeteket kellett megoldanom az elmúlt hetekben, amikre az otthon biztonságában gondolni se mertem volna, növeli az önbecsülést, és megtanít nem idegeskedni a megváltoztathatatlan dolgok miatt! Itt tényleg az működik, ha elengeded a zavaró dolgokat. A türelem szerintem a lelkileg erős emberek egyik legfontosabb jellemzője. Az élet minden területén érdemes gyakorolni. Szerintem kifizetődik. Én egy életen át fogom tanulni.
 5. NEM AGGÓDIK AZON, HOGY MINDENKINEK MEGFELELJEN
A mentálisan erős ember tudja, hogy nem kell mindig mindenkinek megfelelni. Ismersz olyan embert, aki mindig alárendeli a saját szükségleteit a másokénak? Vagy olyat, aki pont az ellenkezőjét teszi, és rákényszeríti az akaratát másokra? Aki erős, az nem fél nemet mondani vagy kiállni önmagukért, ha a helyzet úgy kívánja. Törekszik a kedvességre, de nem keseríti el, ha nem mindenki elégedett a viselkedésével.

EGYETÉRTEK: ez itt nagyjából az asszertivitás témakörét fedi le. Te nem az vagy, amit mások gondolnak rólad, hanem pontosan az, amit te gondolsz magadról. Persze egy egészséges szintig. A nemet mondás képességét iskolai szinten tanítanám! Sok lelki gubanctól megóvná a cseperedő gyerekeket. A magyarok többségéből hiányzik ez a képesség, és gyakran mondanak olyan dolgokra is igent, amitől borsódzik a hátuk. Azt, hogy a másik fél hogyan éli meg a te nemedet, az ő korábbi élményei, emlékei és berögződései határozzák meg. Erre elmesélek egy a héten történt esetet. 
Az egyik nem túl nagy népszerűségnek örvendő amerikai férfi kollégám, aki egyébként eléggé szeret lébecolni, és a munkát másra hárítani át, odajött hozzám, és megkért, hogy tartsam meg az énekóráit heti egy alkalommal, mert ő nem jó a zenében. Valakitől hallotta, hogy én viszont igen (egyébként ez nem igaz, mert még kottát olvasni se tudok, csak szeretek énekelni.) A szépséghiba ott van, hogy ő úgy hitte, ez neki jár, és mindezt néhány nap ismeretség és a reggeli kötelezően odavetett műmosollyal kísért "hávárjú"-jáért cserébe egy egész éven át meg is teszem neki. Úgy, hogy még az órarendemben se lenne nyoma. Természetesen rögtön tudtam, hogy ki akar használni (mint kiderült, több újonnan érkező kollégánál is bepróbálkozott fű alatt, hogy kevesebbet kelljen dolgoznia). Két nap múlva odamentem hozzá, és mondtam, nem vállalom, mert nekünk Anuban tanároknak van a legtöbb óránk. Kedvesen, ámde határozottan utasítottam vissza a kérését. Más esetben még akár haragudhattam volna is, mit képzel magáról. Mindenesetre azóta nem jár már nekem a bájvigyor és a hogyvagyozás, és meg kell mondjam, nem is baj, mert nem az a személyiség, akivel jó lenne bármilyen kapcsolatba állni. Az ő sértődöttsége csak megerősítette a NEM-em értékét.
 6. NEM FÉL ÉSSZERŰ RIZIKÓT VÁLLALNI 
Aki erős, hajlandó bevállalni némi az ésszerűség határain belül mozgó rizikót.  Nem fejest ugrik a semmibe, egyszerűen csak mérlegeli a kockázatot és hogy mit nyerhet, alaposan számba vesz minden lehetséges jó vagy rossz forgatókönyvet.

RÉSZBEN EGYETÉRTEK: Aki mer, az nyer. Ugye, ismerős a magyar mondás? És valóban így van, ha a legkisebb rizikót sem vállaljuk a boldogabb élet reményében, amit nem fog helyettünk megtenni senki, akkor hosszú évek sora fog eltelni úgy, hogy biztonságban érezzük magunkat ugyan (valakinek ez is elég), de a fejlődés lehetőségét elvesszük magunktól. A változástól mindenki fél, nem gondolom, hogy egy munkahelyváltás, válás vagy más életkörülmények megváltozása ne váltana ki félelmet az emberekből, a különbség ott lehet, hogy a félelem ellenére is belevágunk az újba.
7. NEM BÁNKÓDIK A MÚLTON
Aki erős, elfogadja a múltját, nem pazarol lelki energiát a régi sérelmekre, nem búsong a régi szép idők elmúlta felett. A jelenben él és a jövőt tervezi.

RÉSZBEN EGYETÉRTEK: A múltban történt események, emléktöredékek, érzések egyvelegéből épül fel az ember. Teljesen nem lehet sutba dobni, hisz az identitásunkat az átélt élmények adják. Csak a múltban élni viszont tényleg nem érdemes, mert akkor a jelen és a jövő élvezhetetlenné, értelmetlenné válik. Elismerem, vannak az ember életében olyan történések, amelyeket nem könnyen lehet elfelejteni és feldolgozni. Egy életen át hordozni tüskéket, fájdalmat - egyenes út a boldogtalansághoz. Ezeknek az élményeknek a feldolgozásához lehet segítséget kérni, legyen az barát vagy hivatásos segítő. 
 8. NEM KÖVETI EL UGYANAZT A HIBÁT ÚJRA ÉS ÚJRA
A mentálisan erős ember felelősséget vállal múltbéli tetteiért és tanul a hibáiból, így nem követi el rendre ugyanazokat a bakikat, és a következő alkalommal próbál minél jobb döntéseket hozni. (Ez egyébként a nagyon sikeres (cég)vezetők és vállalkozók egyik legfőbb megkülönböztető jegye.)

RÉSZBEN EGYETÉRTEK: Persze törekszünk arra, hogy ne kövessük el ugyanazt a hibát, de csak nagyon kevés ember ismeri fel a saját, gyakran ismételt viselkedésmintáit, és emeli ezt tudatos szintre. Például gondoljunk csak arra a nőre, aki mindig bántalmazó társat választ, és mégse tud (vagy képes) másként tenni. Pedig lehet, hogy már felismerte, hogy ez neki nem jó. A kérdés sokkal bonyolultabb, mert még ha fel is ismerted a sorozatos bakijaidat, nem biztos, hogy képes vagy megváltoztatni pusztán akarással. Az már viszont valóban az érettebb személyiség jellemzője, hogy az elkövetett hibáért vállalja a felelősséget, és nem keres bűnbakot vagy valaki mást, akire át lehet tolni a következményeket. Ez Thaiföldön óriási gondot okoz nekünk, a nyugati társadalmakból érkezőknek, mert itt soha senki nem ismeri el, ha tévedett, és mindenféle körmönfont módon megpróbálják másra kenni a dolgokat, vagy egyszerűen csak hallgatnak. Így könnyen találhatod magad olyan szituációban, hogy téged vádolnak valamivel, aminek még csak a létezéséről se tudsz, így megvédeni se egyszerű magad. 
 9. KÉPES ELISMERNI MÁSOK SIKEREIT
Az erősekben megvan az a képesség, hogy elismerjék és ünnepeljék mások eredményeit. Nem irigykednek vagy gyűlölködnek csak azért, mert más sikeresebb, mint ők. Felismerik, hogy a siker mögött milyen kemény munka van és megpróbálnak ők is ugyanilyen keményen dolgozni, hogy eredményesek legyenek. 

EGYETÉRTEK: Érezted már valaha, hogy sárgulsz az irigységtől, mert valaki olyasmit ért el, amire te is nagyon vágytál? Vagy nem is vágytál rá, mégis szíven üt, hogy neki összejött, sikerült és most elégedett. Az irigység természetes emberi tulajdonság, ha egészséges szinten van jelen. Elsősorban - ha jobban megfigyeled - az irigységet fájdalom kíséri, a be nem teljesült álmaid fájdalma. Ha nem utálod a másikat azért, mert sikeres, hanem ez téged is inspirál és esetleg jobb teljesítményre sarkall, az nyerő. Ha gondolatban vissza-visszatérsz az adott személy sikeréhez, és netán még utálni is elkezded őt érte, akkor kezdj el gyanakodni. Ez nem fog jót tenni. Nem neki, neked. Van még az a fogalom, hogy "Úgy irigyellek." Vizsgáld meg, szoktad mondani? Kinek? Milyen helyzetben? 
10. NEM ADJA FEL AZ ELSŐ KUDARC UTÁN
Minden kudarc egyben lehetőség is az újra. Még a legsikeresebb cégvezetők is elismerik, hogy a kezdetekkor milyen alapvető hibákat követtek el. Aki erős, kész a kudarcra, és nem futamodik meg, egészen addig, míg el nem éri a célját. 

EGYETÉRTEK: személyiségfüggő, ki hogyan képes kezelni a kudarcot. Korunkban, amikor csak az a jó, ami tökéletes, a kudarc valami alantas, kerülendő dolog, amit nehezen élnek meg az emberek. Pedig egy kudarc új kapukat is képes megnyitni, lehet erősödni általa. Mert mindannyian elbukunk néha, és az, hogy képesek vagyunk felállni, tesz minket emberré. 
Megint egy történet. Az egyik thai diákom apukája, aki Amerikában élt egy ideig, elmesélte nekem, hogy olyan befolyásos és gazdag családban nőtt fel, ahol arra nevelték őket, mindent azonnal meg kell oldani, bukás vagy hibázás lehetősége kizárt. Gyerekkorától ezt hallotta, és mire középiskolás lett, ő is úgy gondolta, nem engedheti meg magának, hogy hibázzon és mindent azonnal meg akart kapni. Eredmény? Évekig tartó pszichoterápia, és bár legalább 20 év eltelt azóta, még mindig dolgozik ezen. Viszont hihetetlen volt hallani, amikor azt mondta: "Most már szabad vagyok." Meg kell mondjam, a kisfia az egyik legkiegyensúlyozottabb és legszeretettelibb gyerek a csoportban, látszik, mennyi munka van a nevelésében. 
 11. NEM FÉL EGYEDÜL LENNI
A mentálisan erős ember élvezi az egyedüllétet is és képes tartalmasan eltölteni. Ezt az időt értelmes dolgokra használja, tervezget, belemerül abba, amit csinál. Élvezik a saját társaságát, a hangulata és boldogsága nem más emberekétől függ. Persze, szeretik a társaságot, de nem ez határozza meg, hogy jól érzik-e magukat.

EGYETÉRTEK: Vannak emberek, akik egyáltalán nem viselik el az egyedüllétet. Minden egyes percüket másokkal kell eltölteniük ahhoz, hogy biztonságban érezzék magukat. Minden este találkozó, egy kis vásárlás, csak hogy nyüzsgés legyen körülöttük. Ez az igény változik természetesen az életkorral, és egyre kevesebbet mozdulunk ki. A magány - még ha nagyobb családban is él  valaki - néha kell a léleknek!  Ez az idő csak a tiéd, alkalom az összegzésre, álmodozásra, tervezésre. Egy sokgyerekes, túlterhelt anyuka mesélte nekem egyszer, hogy minden hónapban egy napot arra szán, hogy hazamenjen a szüleihez. Mikor ott van, nem zavarhatja senki, alszik, pihen, lazul, hogy újult erővel térjen vissza a népes családjához. És ebben még a férje is partner. Jó, hogy van ilyen. És hogy az anyuka meg meri engedni magának, hogy egyedül legyen (leküzdve a lelkiismeret-furdalást, hogy ő ettől már nem jó anya többé.)
 12. NEM ÉRZI ÚGY, HOGY A VILÁG TARTOZIK NEKI
A mentálisan erős emberek nem érzik úgy, hogy bármi is járna nekik az élettől. Különösen a mostani gazdasági helyzetben tisztában vannak vele, hogy mindenért meg kell küzdeniük (jó fizetés, juttatások, kényelmes élet), és tesznek is érte.

EGYETÉRTEK: Én személy szerint mindig sokkal jobban tudtam értékelni azokat a dolgokat, amik nem csak úgy az ölembe hullottak, hanem meg kellett harcolnom értük. Egyetlen egyszer éreztem úgy életemben, hogy nekem valami jár, mert fiatal vagyok, és a ez a rákból való felgyógyulás volt. De rövid idő alatt megértettem akkor is: abszolút nem magától értetődő, hogy az embernek csak azért jár valami, mert gazdag, szép vagy éppen fiatal. 
13. NEM VÁR AZONNALI EREDMÉNYEKET
Legyen szó akár edzéstervről, fogyókúráról vagy egy új üzlet beindításáról, az erős ember tudja, hogy hosszú távra kell terveznie, nem várhat azonnali eredményeket. Lépésről lépésre halad, beosztja az energiáját, és az apró sikereket is értékeli. Tudja, hogy nagy változáshoz idő kell.

EGYETÉRTEK: türelem, kitartás (netán állhatatosság, értelmező szótár szerint: Következetesen kitartó (személy), aki ragaszkodik életét irányító gondolataihoz, elképzeléseihez, céljaihoz, elhatározásaihoz és szándékaihoz, kitart mellettük és nem változtatja meg őket egyik napról a másikra.), ezek még a vallások többségében is nagyszerű erények. Hát még ha több, mint hétmilliárd embertársunk vonatkozásában tekintjük ezeket a tulajdonságokat. Nem tartozik ugyan szorosan ide, de ha még az együttérzés is beállhatna a sorba, akkor nekem megvannak a favoritjaim, legalábbis érzések szintjén. Talán nem vitatja senki, hogy a türelem kevésbé népszerű manapság, amikor arra szocializálnak minket, hogy mindent azonnal szerezzünk meg, valósítsunk meg, éljünk át, stb.
Kérdés:
Szerinted valóban ezek a lelkileg erős ember tulajdonságai? Hozzá tudnál tenni valamit, vagy elvennél belőle? 

6 megjegyzés:

  1. Néhány dologgal egyetértek, de néhánynál nekem is vannak kisebb fenntartásaim:
    1. NEM PAZAROL IDŐT AZ ÖNSAJNÁLATRA: ezzel egyet kell, hogy értsek. Az önsajnálat nem vezet sehova. Az, hogy néha "kiborul a bili", és valakinek elsírod (akár szó szerint) a bánatodat, az még nem önsajnálat szerintem. Ez egyszerűen feszültséglevezetés, hogy tovább tudj menni az utadon. Az önsajnálat az én olvasatomban azt jelenti, hogy begubózol, és "a sarokban ülve sajnálod magad"...
    2. NEM ADJA ÁT AZ IRÁNYÍTÁST: nem értek egyet. Az erősséget nem az mutatja, hogy mindent nekem kell megoldani - inkább az jelent sokszor erőt, hogy el tudom fogadni a segítséget.
    3. NEM TART A VÁLTOZÁSTÓL: Van ilyen ember??? Mindenki tart a változástól. Oké, rettegni nem szabad, de mindenkiben van egy egészséges félelem szerintem bármilyen változásról is legyen szó.
    4. NEM PAZAROL ENERGIÁT OLYAN DOLGOKRA, AMELYEKET NEM TUD MEGVÁLTOZTATNI: egyetértek. El kell jutni arra a szintre, amikor kimondod: "nekem mára ez jutott, ezt dobta a gép, ezzel kell valamit kezdenem".
    5. NEM AGGÓDIK AZON, HOGY MINDENKINEK MEGFELELJEN: egyetértek. (bár ezt néha nem is olyan egyszerű véghezvinni)
    6. NEM FÉL ÉSSZERŰ RIZIKÓT VÁLLALNI ez a 3. ponttal egyenértékű számomra.
    7. NEM BÁNKÓDIK A MÚLTON egyetértek: nem szabad sündisznóként csak gyűjteni és tartogatni a régi sérelmeket... akkor nem marad hely az életünkben a jelen jó dolgaira.
    8. NEM KÖVETI EL UGYANAZT A HIBÁT ÚJRA ÉS ÚJRA: próbálkozni kell vele, igen :)
    9. KÉPES ELISMERNI MÁSOK SIKEREIT: egyetértek. Sőt, kiegészíteném azzal, hogy tud örülni mások örömének.
    10. NEM ADJA FEL AZ ELSŐ KUDARC UTÁN: egyetértek. Fel kell tudni kelni, és menni tovább.
    11. NEM FÉL EGYEDÜL LENNI: egyetértek: tudni kell egyedül lenni. (ha te te viseled el a saját társaságodat, más hogy tudná???)
    12. NEM ÉRZI ÚGY, HOGY A VILÁG TARTOZIK NEKI: egyetértek.
    13. NEM VÁR AZONNALI EREDMÉNYEKET: egyetértek.
    A fentiek tükrében ahogy írtam, még két dologgal egészíteném ki a sort:
    14. TUD ÉS MER MÁSTÓL SEGÍTSÉGET KÉRNI ÉS ELFOGADNI
    15. KÉPES MÁSOKKAL EGYÜTT ÖRÜLNI akkor is, ha éppen olyan dolognak örülnek, ami neki még nem adatott meg, és nagyon vágyik rá.

    VálaszTörlés
  2. De jó, hogy írtál! Öröm volt olvasni. Főleg miután tudom, amit tudok:) A 14-15. pontokkal abszolút egyetértek. Az önsajnálatról szóló gondolat nagyon pontosan visszaadja, amit én talán kevésbé frappánsan fogalmaztam meg... és még egy dolog, innen a világ túlsó végéről is hála, amiért vagytok és amiért ilyenek:)

    VálaszTörlés
  3. Azt kérdezed a címben, hogy mi lelkileg erős emberek vagyunk-e. Ahogy végigolvastam a bejegyzést ijesztő volt leírva látni, hogy én mennyire nem vagyok az. Legalábbis valójában nem, persze van egy „társadalmi maszk”, ami 13 tökéletes eredményt tud felmutatni…

    1. NEM PAZAROL IDŐT AZ ÖNSAJNÁLATRA
    Egyetértek vele, hogy nem értesz egyet. Részben persze igaza van, mert az egészségtelen mértékű önsajnálat nagyon károsan hat. Elég sok és sokféle emberrel futok össze a mindennapi ingázás miatt, és tényleg azt látom, hogy a panaszkodás nemcsak a mindennapok része, hanem teljesen elfogadott. Alapvető tény, hogy mindenkinek minden rossz és ezt úton útfélen hangoztatja is. De igenis kellenek azok a pillanatok, amikor egy kicsit „nem kell erősnek lenni”. A saját bőröm tapasztalom meg mostanában, hogy ha mindig kőkemény vagy és csak mész előre, mint a nyomtatóló, nem engeded meg önmagadnak, hogy sajnáld önmagad, akkor egy idő után már összeroppant a nyomás.

    2. NEM ADJA ÁT AZ IRÁNYÍTÁST
    „A tetteidet neked kell irányítani.” - ez így nagyon egyszerűen hangzik, de azért ha jobban belegondolunk, rengeteg minden befolyásol minket. Még akkor is, ha ebben nincs szándékosság. „Mit fog szólni a családom? Hogyan hat ez majd a másikra?...” Abban viszont igaza van, hogyha nem adod ki a kezedből az irányítást, akkor (jobban) tudsz rendelkezni a saját erőddel. És neked is igazad van, mert azt, hogy milyen érzések jönnek belőled elő, azt tényleg nem tudod irányítani. Én sokszor járok úgy, hogy a reakcióm vizsgálatával az érzéseim is megváltoznak.

    3. NEM TART A VÁLTOZÁSTÓL
    Ezzel ki lehet kergetni a világból, valószínűleg azért, mert nekem hatalmas parám a változás. A nagy változások nálam mindig csak „válságok” után következtek be. Én határozottan nem értek egyet ezzel a ponttal. Mindenki fél a változástól. Nem hiszem, hogy létezik ember, akit a bizonytalanság jobb teljesítményre ösztönöz vagy minden külső és/vagy belső inger nélkül változásra vágyna.

    4. NEM PAZAROL ENERGIÁT OLYAN DOLGOKRA, AMELYEKET NEM TUD MEGVÁLTOZTATNI
    Emellett teljes vállszélességgel ki tudok állni. Olyan pici dolgoktól elkezdve, hogy nem morgom végig az 50 perces utat, mert 5 percet késett a vonat. Nem szólogatok be a diákmunkásnak, aki a polcot pakolja, csak mert nincs a kedvenc ízű joghurtom. Csak rá kellene jönni néhány embernek, hogy azért mert az ajtóban toporog és folyamatosan az óráját nézi, nem fog gyorsabban menni a metró. Itt tényleg, csak a hozzáállás számít. El kell engedni, amit tényleg nem tudsz befolyásolni.

    5. NEM AGGÓDIK AZON, HOGY MINDENKINEK MEGFELELJEN
    Na erről annyit, hogy főiskola első évében volt Karriertervezés nevű tantárgyam, amiről sokat elárul, hogy délután 5-től este 8-ig tömött teremmel működött. Rettentő sok hasznos és gondolatébresztő témát dolgozott fel az előadóasszony. Az egyik feladatunk egy „közvélemény kutatás volt” önmagunkról a család és a barátok körében. Pl: Miben javasolnád, hogy fejlesszem magam? A 12 válaszadómból öten hozták fel, hogy meg kell tanulnom NEM-et mondani. Mindeddig észre sem vettem, hogy mennyire nehezemre esik nemet mondani bármire. Máig sokszor önmagammal kell megküzdenem, hogy visszautasítsak egy kérést. A munkámban ez sokkal könnyebben meg, mert itt mindent racionális érvekkel tudok alátámasztani. Ezzel ellentétben a magánéletben ez egy állandó háború. Észre sem vettem, hogy ismét beleestem ebbe a hibába, amíg Rézi az utolsó találkozásunkkor konkrétan a szemembe nem mondta, hogy „Ne nézd mindig mások érdekeit, és néha igenis legyél önző, ha csak így lehet neked jó!”.

    VálaszTörlés
  4. 6. NEM FÉL ÉSSZERŰ RIZIKÓT VÁLLALNI
    Nagyon tetszik, amit erről írtál. Nekem ez nagyon összefügg a változás témájával. A racionális énem – ami túlteng bennem – nem szereti a pontosan fel nem becsülhető kockázatot. A biztonság vs. „új boldogság” felfedezésének párharca sokaknál nem is kérdéses kimenetelű.

    7. NEM BÁNKÓDIK A MÚLTON
    Feldolgozni, elfogadni, megbocsátani, elengedni - nagyon nehéz, de kényszerű lépések. Nem lehet a múltban élni.

    8. NEM KÖVETI EL UGYANAZT A HIBÁT ÚJRA ÉS ÚJRA
    De. Elkövetik. Talán nem kétszer, de négyszer-ötször biztos.

    9. KÉPES ELISMERNI MÁSOK SIKEREIT
    Teljesen egyetértek. Attól nekem nem lesz kevesebb, ha neki több van. Mások sikerének ugyanúgy lehet örülni, mintha azok a sajátjaink volnának. Főleg akkor, ha láthattad azt az utat, amit végigjárt a sikerért a másik. Én szoktam mondani, hogy „Irigyellek!”, de most így elgondolkodva rajta, kéne nekem erre egy másik szó. Részemről ebben nincs negatív érzelem, inkább csak egy vágy, hogy én IS elérjem azt, amit neki sikerült.

    10. NEM ADJA FEL AZ ELSŐ KUDARC UTÁN
    Középiskolában a történelem tanárnőmtől kaptunk 10.-ben búcsúzóul egy idézetet. Később minden füzetemben, könyvemben, főiskolai jegyzetemben, a falamon lévő táblán kint volt. „Ha elsőre nem megy, próbáld meg újra és újra. Soha, de soha ne add fel!” Ezt az életnek minden területén használni kell, akkor is ha néha piszoknehéz!

    11. NEM FÉL EGYEDÜL LENNI
    Erről csak annyit, hogy a magány és az egyedül lét közötti különbséget sokan nem is értik.

    12. NEM ÉRZI ÚGY, HOGY A VILÁG TARTOZIK NEKI
    Ez teljesen egyértelmű. Bár az sem igaz, hogy mindenért meg kell dolgozni, de ha felismernénk, mennyi mindenünk van, akkor láthatnánk, hogy szó sincs tartozásról…

    13. NEM VÁR AZONNALI EREDMÉNYEKET
    Egyáltalán nem szeretem, hogy mindenki „most és azonnal” akar mindent. Azt hiszem, nagyon kevés igazán kitartó személlyel találkoztam.

    Teljesen egyetértek JamiC 14. és 15. pontjával. Mert ezekhez igazán erősnek kell lenni.
    16. Erős elvekkel rendelkezik, de képes és hajlandó a véleménye, álláspontja, hite módosítására.

    VálaszTörlés
  5. 4-10 -sel kapcsolatban reméltem, hogy a lelki problémát nem veszed megváltoztathatatlannak. Itt arra a részletre lennék kiváncsi, hogy az illetőt akit kudarckerülésre neveltek milyen tünetek késztették, hogy pszichoterápiára járjon.
    3. A változásnak a hírtelenségét tartom lényegesnek. Egy szokatlan helyzetben egy normális ember sem tud semmit cselekedni. De változás nélkül egyértelműen megmaradnak a hibáim.

    VálaszTörlés
  6. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés